Wat is padel?

Padel, een racketsport die elementen van tennis en squash combineert, is de afgelopen jaren snel in populariteit gegroeid. Het spel wordt voornamelijk gespeeld in dubbelteams op een baan die ongeveer een derde kleiner is dan een tennisbaan. Het meest onderscheidende kenmerk van padel is dat de baan omgeven is door wanden van glas en metaal, waar de bal na een stuit gespeeld mag worden, net zoals bij squash.

De geschiedenis van padel

Padel is uitgevonden in Mexico in 1969 door Enrique Corcuera, een zakenman en enthousiast sporter. Het werd oorspronkelijk bedoeld als een spel voor zijn eigen plezier in de beperkte ruimte van zijn achtertuin. Sindsdien heeft padel zich verspreid naar Spanje en verder naar Europa en Zuid-Amerika, waar het nu bijzonder populair is en door miljoenen wordt gespeeld.

Spelregels

De regels van padel lijken veel op die van tennis, hoewel er enkele verschillen zijn die het spel uniek maken:

  • Service: De service moet onderhands worden gedaan, waarbij de bal eerst stuit op de eigen speelhelft voordat deze gespeeld wordt.
  • Punten: De manier van punten tellen is hetzelfde als bij tennis, met games en sets.
  • Baan: De baan is kleiner en omgeven door muren. Ballen mogen deze muren raken, wat een extra tactische dimensie aan het spel geeft.
    Net: Het net is lager dan bij tennis, waardoor het spel sneller en dynamischer is.

Uitrusting

De uitrusting voor padel is vergelijkbaar met die voor tennis, maar met enkele aanpassingen.

Rackets

Padelrackets zijn solide zonder snaren en hebben vaak een gat in het midden voor betere aerodynamica.

Ballen

Padelballen zijn vergelijkbaar met tennisballen, maar iets kleiner en met minder druk.